Przyszłość należy do storytellingu

Opublikowany

Droga do sukcesu podobno jest prosta. Zbudowanie dobrej historii wokół marki i zebranie licznej widowni to szansa na rozwój firmy, zdobycie cenionych pracowników oraz złowienie największych talentów – twierdzi specjalista od storytellingu Joe Lazauskas, Content Strategy Director w Contently, wieloloteni wsółpracownik Mashable, Digiday oraz Forbesa.

Storytelling jest drogą do marketingu 3.0. W komunikacji marketingowej od ponad 40 lat z powodzeniem stosowane jest opowiadanie historii, jako sposób na zbudowanie więzi między klientem, a marką. Poprzez świadome budowanie i kreowanie relacji, oddziaływanie na wyobraźnię oraz emocje wpływa na postrzeganie brandu, a w konsekwencji  przywiązanie do niego klientów. Jednak fundamentalna pozostaje autentyczność. Trzeba myśleć o głównym przesłaniu opowieści i o kluczowej informacji marki.
Opowiadanie historii leży w ludzkiej naturze. Od dawien dawna za pomocą słowa, tembrem głosu i emocjami opisujemy świat, przekazujemy prawdy i uczymy. Nic dziwnego, że ten sposób komunikacji jest dla nas najbardziej wartościowy, a przekaz  – najsilniejszy. Jednak kluczowe pozostaje pytanie, jak tworzyć historie, które porwą miliony? Jak technologię łączyć z kreatywnością, by stworzyć przełomową treść?  Co opowiadać i w jaki sposób, by być zapamiętanym?
Joe Lazauskas, Content Strategy Director w Contently, dziennikarz technologiczny i marketingowy, redaktor naczelny The Content Strategist oraz laureat Digiday Award 2016 za Najlepszą Publikację Brandową już 12 października będzie gościem warszawskiej edycji Filmteractive Festival. Dzieląc się swoją wiedzą i doświadczeniem, odpowie na m.in. pytania: jak marki powinny opowiadać historie, by dotrzeć do klientów i jakie są trzy drogi do przyszłości content marketingu. Swój wykład oprze o przykłady najlepszych twórców historii i marek, którym udało się stworzyć więź z milionami klientów.

Bilety w sprzedaży na www.filmtercative.eu
FF_prelegent_lazauskas.png

Startup ostry jak brzytwa

temu

Dollar Shave Club to odpowiedź na potrzebę części rynku, której głównymi konsumentami są mężczyźni. To jeden z pierwszych sklepów internetowych, oparty na modelu subskrypcji i miesięcznego abonamentu, dostarczający maszynki do golenia. Jak z pozornie mało porywającej niszy uczynić dochodowy biznes?
Koniec z przekłamanymi statystykami w marketingu internetowym

temu

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez Światowe Centrum Badań nad Reklamą (WARC), ponad 84 proc. treści w internecie udostępnianych jest przez platformy „dark social”, czyli w miejscach, które są trudno lub wcale niemierzalne dla internetowych narzędzi analitycznych. Mimo to, 90 proc. budżetu reklamowego dla mediów społecznościowych wydawane jest na platformach publicznych. Czy branża marketingowa jest skazana na nieczytelne statystyki?
Filmteractive 2017 z akredytacją DIMAQ

temu

Festiwal Filmteractive  już po raz drugi otrzymał akredytację Digital Marketing Qualification - DIMAQ.DIMAQ to prekursorski w Polsce program weryfikujący kompetencje digital marketingowe. Ma na celu zdefiniowanie i określenie poziomu wiedzy oraz kwalifikacji specjalistów
Filmteractive Festival 2017 o digital merketingu przyszłości

temu

Tegoroczna edycja festiwalu komunikacji interaktywnej Filmteractive odbędzie się w październiku zarówno w Łodzi, jak i po raz pierwszy w Warszawie. Tematem przewodnim są marki przyszłości. Właśnie ruszyła przedsprzedaż biletów.

The Future Belongs to Storytelling

The path to success is supposed to be straightforward. Creating a compelling story around the brand and gathering a large audience is an opportunity for business growth, winning valuable employees and finding the biggest talents –believes Joe Lazauskas, Content Strategy Director at Contently writing for many years for Mashable, Digiday and Forbes.