Przyszłość należy do storytellingu

Opublikowany

Droga do sukcesu podobno jest prosta. Zbudowanie dobrej historii wokół marki i zebranie licznej widowni to szansa na rozwój firmy, zdobycie cenionych pracowników oraz złowienie największych talentów – twierdzi specjalista od storytellingu Shane Snow, Chief Strategy Officer w Contently, wielolokrotnie nagradzany dziennikarz, którego The New York Times określił mianem „Wunderkind”, a Details nazwało “Cyfrowym Buntownikiem”.

Storytelling jest drogą do marketingu 3.0. W komunikacji marketingowej od ponad 40 lat z powodzeniem stosowane jest opowiadanie historii, jako sposób na zbudowanie więzi między klientem, a marką. Poprzez świadome budowanie i kreowanie relacji, oddziaływanie na wyobraźnię oraz emocje wpływa na postrzeganie brandu, a w konsekwencji  przywiązanie do niego klientów. Jednak fundamentalna pozostaje autentyczność. Trzeba myśleć o głównym przesłaniu opowieści i o kluczowej informacji marki.
Opowiadanie historii leży w ludzkiej naturze. Od dawien dawna za pomocą słowa, tembrem głosu i emocjami opisujemy świat, przekazujemy prawdy i uczymy. Nic dziwnego, że ten sposób komunikacji jest dla nas najbardziej wartościowy, a przekaz  – najsilniejszy. Jednak kluczowe pozostaje pytanie, jak tworzyć historie, które porwą miliony? Jak technologię łączyć z kreatywnością, by stworzyć przełomową treść?  Co opowiadać i w jaki sposób, by być zapamiętanym?
Shane Snow, Chief Strategy Director w Contently, dziennikarz technologiczny i marketingowy, autor bestsellerowego "Smartcuts: The Breakthrough Power of Lateral Thinking"  już 12 października będzie gościem warszawskiej edycji Filmteractive Festival. Dzieląc się swoją wiedzą i doświadczeniem, odpowie na m.in. pytania: jak marki powinny opowiadać historie, by dotrzeć do klientów i jakie są trzy drogi do przyszłości content marketingu. Swój wykład oprze o przykłady najlepszych twórców historii i marek, którym udało się stworzyć więź z milionami klientów.

Bilety w sprzedaży na www.filmtercative.eu
belkaPL_01.jpg

Wideo dominującym contentem wśród wymagających odbiorców

temu

Tworzenie treści, które przyciągną uwagę i zainteresują widzów jest obecnie kluczowym wyzwaniem twórców i marketerów. Wraz ze zmianami technologicznymi oraz społecznymi, ewoluują trendy dotyczące tego, co angażuje odbiorców. Sposób konsumpcji treści zmienia się. O tym, jak stworzyć dobry content i dlaczego treści wideo zyskują na popularności, podczas tegorocznej edycji festiwalu komunikacji interaktywnej Filmteractive, mówili przedstawiciele marek konsumenckich oraz mediowych takich jak Facebook, Google, WARC, Deloitte Digital, Allegro, Showmax, Contently czy Pixar. Deloitte Digital jest patronem strategicznym konferencji.
Zwycięskie projekty Filmteractive Market 2017

temu

Nagrodę główną Filmteractive Market 2017 (8 000 pln), sfinansowaną ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, zdobył projekt Wykreślona Warszawa. Jurorzy przyznali również wyróżnienia – zdobyły je projekt Run Like Hero oraz Wirtualny przewodnik dla osób z autyzmem nagrodzone zaproszeniami na MIPTV 2018.
#AR #VR #GAMING, czyli to co najlepsze w startupach 2017

temu

Spośród zgłoszonych projektów interaktywnych na Filmtercative Market, panel ekspercki wybrał już po raz piąty ośmiu finalistów. Kto wygra nagrodę główną w tym roku dowiemy się już 17 października w Łódzkiej Filmówce.
Wideo na Facebooku – transmisje na żywo najbardziej angażują widzów

temu

Wideo w Internecie zmienia układ siły na rynku reklamowym. Według badania Wideo mobile 2016, ponad 40 proc. użytkowników deklaruje, że ogląda wideo online na urządzeniach mobilnych. Konsumenci są również coraz bardziej skłonni wydawać pieniądze na tego typu transmisje, które są tym samym najdynamiczniej rozwijającym się formatem digital. Dzięki temu wideo online stanowi idealne rozwiązanie dla firm szukających nowych sposobów na przyciągnięcie uwagi widza. Jest o co walczyć, gdyż ludzki mózg zapamiętuje ponad 50 procent z tego co jednocześnie widzi i słyszy. Tylko jak osiągnąć zamierzony efekt?

The Future Belongs to Storytelling

The path to success is supposed to be straightforward. Creating a compelling story around the brand and gathering a large audience is an opportunity for business growth, winning valuable employees and finding the biggest talents –believes Shane Snow, Chief Strategy Director at Contently, award-winning journalist, called a “Wunderkind” by The New York Times and “Digital Maverick” by Details.